Teambuilding is in. Het bevordert de werksfeer. Maar het organiseren van een teambuildingactiviteit is echter geen evidentie. Er zijn heel wat mogelijke valkuilen die je best vermijdt. Maar waar moet je op letten? Hieronder vind je een aantal tips van wat je moet vermijden, wil je het teambuilding evenement effectief laten zijn.

1. Wacht niet te lang

Er wordt vaak te lang gewacht met het nemen van beslissingen. Als je teambuilding dient om de sfeer te verbeteren, onderken dan op tijd dat er überhaupt een probleem is binnen je team(s). En reageer tijdig. Een te late beslissing resulteert in tijdsgebrek, inflexibiliteit en toegevingen. Het veroorzaakt stress en contamineert het organisatieproces. FarmFun is een flexibele organisatie, maar je teambuilding op tijd plannen is nog steeds de boodschap. Vooral als je met een grote groep bent!

2. Zorg voor duidelijke doelstellingen vooraf

Voordat je begint aan de feitelijke organisatie van een teambuilding activiteit, is het belangrijk om uit te maken wat je juist wil bereiken. Wil je kennis bijbrengen? Het vertrouwen stimuleren? Samenwerking bevorderen? Of simpelweg er een gezellig dagje met collega’s van maken? Doelstellingen genoeg, maar ze moeten wel vooraf gekend zijn! Het maakt het voor ons makkelijker om een activiteit op maat uit te denken en te organiseren.

3. Ontoereikende voorbereiding

Een teambuilding is iets waar je medewerkers naar uitkijken. Of met tegenzin naartoe gaan als het gaat om een groep waar de sfeer ziek is. Maar er zijn verwachtingen. Zorg dat je die kan inlossen. Organiseer het evenement daarom niet in een handomdraai. Denk na over wat er de vorige jaren aan teambuilding is gedaan en wat werkte en wat niet. Bevraag je bij collega’s die reeds teambuilding activiteiten organiseerden. Hou ook rekening met de situatie waarin je bedrijf zich bevindt. Kom je net uit een herstructurering of kan de firma een jubileum vieren? Het is een wereld van verschil. Tot slot denk je ook na over praktische elementen zoals datum, timing, budget, aantal personen, met of zonder partner,…

Een teambuilding organiseren, vereist een sluitend antwoord op dit soort vragen. Een goede voorbereiding is het halve werk, zegt men… Zeker voor een teambuilding event!

4. Een te krap budget

Maak een realistische inschatting van de kost van uw evenement. Vergewis je er ook van dat je (of je manager) ook daadwerkelijk over het budget beschikt. Niets zo vervelend om, nadat je alle voorbereidingen hebt getroffen, te moeten vaststellen dat er dit jaar toch geen budget beschikbaar is.

5. Een onrealistische dag planning

Balanceer de duurtijd van het teambuildingprogramma met de verwachtingen. Plan zeker niet de hele dag tot de nok vol en voorzie een flexibel dagschema met hier en daar een tijdsmarge. De deelnemers zullen je dankbaar zijn en tenminste de tijd hebben om van de teambuildingdag te genieten.

6. Verrassing vs top-secret

Hou de teambuildingactiviteit gerust als een verrassing, maar informeer de deelnemers uitvoerig over wat ze kunnen verwachten. “Sportieve kledij” is voor de ene een polo met bermuda en mocassins, voor de andere een winddichte fleece met trekkingsbroek en wandelbottines. Niets zo vervelend om met niet-aangepaste kledij aan een activiteit te beginnen…

7. Teambuilding zonder meer

Een teambuilding activiteit is pas echt geslaagd als het een onderdeel is van een breder kader. De teambuilding begint enkele dagen op voorhand met een leuke teaser (zonder de details te verklappen) en eindigt dagen na het event met een terugkoppeling of evaluatie. Vergeet niet om uw eventfoto’s te delen.

Een teambuilding zou dan ook geen one-time event mogen zijn. Beschouw de teambuilding als een opstapje naar meer. Op die manier wordt het positieve effect van een geslaagde teambuilding pas echt voelbaar!

Bij FarmFun ben je welkom. Samen bekijken we vooraf de mogelijkheden afhankelijk van je wensen en doelstellingen. Neem meteen contact op.

Tot binnenkort op onze koeienfarm!