“Het is lastig om goede mensen te vinden”. Dat is een veel gehoorde verzuchting van veel werkgevers. Toch zijn er andere bedrijven die klaarblijkelijk niet veel moeite moeten doen om geschikt personeel te vinden. Hoe komt dat? Het antwoord is: “Employer branding”.

 

Employer branding, dat betekent: werken aan een sterk werkgeversmerk. Zo zul je vlotter talent aantrekken en blijven de goede mensen die je al hebt aan boord.

Enkele cijfers:

 • Een sterk employer brand bespaart een bedrijf 10% loonkosten
 • De kosten per aanwerving liggen 46% lager in bedrijven met een sterk employer brand
 • In bedrijven met een sterk employer brand daalt het verloop van medewerkers met 28%

Hoe begin je eraan?

 1. Weet wat jouw potentiële werknemer verwacht en belangrijk vindt
 2. Zoek uit hoe je met jouw bedrijf aan die verwachtingen tegemoetkomt en wees daarbij authentiek. Zet die troeven in de verf in recrutering en communicatie
 3. Maak van je medewerkers ambassadeurs. Wie werk maakt van aantrekkelijk werkgeverschap is beter gewapend om het juiste talent aan te trekken, én zorgt ervoor dat zijn medewerkers trots zijn om voor het bedrijf te werken.
 4. Beschouw ALLE medewerkers als potentiële ambassadeurs. ook jobstudenten en tijdelijke medewerkers als freelancers, uitzendkrachten en stagiairs.
 5. Bouw contacten uit met relevante onderwijsinstellingen in de buurt.
 6. Bouw een goed communicatiebeleid uit en geef je bedrijf een gezicht. Communiceer naar de buitenwereld duidelijk waar je bedrijf voor staat.
 7. Gebruik Sociale media om een netwerk van potentiële medewerkers uit te bouwen. Doe dat continu en niet enkel als je op zoek bent naar talent.

Concreet:

 • Organiseer een teambuilding waar nog lang over nagepraat wordt. Dat geeft de medewerkers een gevoel van waardering. Zorg dat deze dag via sociale media wordt uitgedragen.
 • Zorg voor een leuke werksfeer en toon dat naar de buitenwereld.
 • Communiceer over je bedrijf niet enkel klantgericht, maar ook wervingsgericht

 

Bedrijven met een sterk employer brand krijgen meer kandidaten per vacature. Bij FarmFun hebben we ook oplossingen om de persoonlijkheid te laten bovendrijven in een spel. Personen die opgaan in een spel, spelen geen rol maar tonen hun ware aard. De karakters krijgen meteen vorm. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

 

Meer weten over dit thema: het boek “Werken aan merken” van Jan Denys kan je inspireren.

 

Bekijk hier de business oplossingen van FarmFun

 

.