• Terug naar nieuws

  Is een teambuilding verplicht?

  Farmfun | Is teambuilding verplicht

  Het antwoord is simpel: nee, tenzij tijdens de werkuren. Maar laten we eens kijken naar waarom je teambuildings zou moeten organiseren.

  Een teambuildingactiviteit vergt wel wat organisatie, maar het is de moeite waard. Het eerste wat je moet doen, is een geschikt moment kiezen. Als je de teambuilding buiten werktijd plant, kunnen werknemers vrijwillig deelnemen. Tijdens werktijd zijn werknemers in principe verplicht om deel te nemen, zelfs als je een bedrijfsuitje op locatie organiseert. Dit maakt nl. deel uit van de arbeidsovereenkomst.

   

  1. Waarom een teambuilding organiseren?

   Onderzoek toont aan dat er een duidelijk verband bestaat tussen teambuildings en de mentale gezondheid van werknemers. Het helpt om banden tussen werknemers te versterken, vertrouwen op te bouwen, communicatie te vergemakkelijken en samenwerking te verbeteren. Het is een investering die zich terugbetaalt in een positieve werksfeer.

  2. Geen druk

   Een geslaagde teambuilding komt er niet door mensen te dwingen. Ze overtuigen kan wel. Laat ze bijvoorbeeld de positieve recensies lezen of deel de FAQ zodat ze een idee kunnen vormen van wat de teambuilding inhoudt. Ook het delen van posts op sociale media kan hen misschien meekrijgen. Als je collega's echt niet willen deelnemen, forceer hen dan niet. Laat ze vrij om gewoon aan het werk te gaan. Maar wedden dat ze er de volgende keer wel bij willen zijn als ze alle straffe verhalen horen.

  3. Plezier voor iedereen

   Het is ook belangrijk om iedereen plezier te gunnen. Verschillen in leeftijd of interesse zijn normaal. Dus geef je collega's de vrijheid om zelf te kiezen. Bij Farmfun houden we bijvoorbeeld rekening met eventuele kwetsuren of beperkingen door zowel denk- als doe-opdrachten te organiseren. En niemand wordt verplicht om aan alles deel te nemen. De groep wordt ook door loting in kleinere groepen verdeeld. Maar de dag wordt altijd samen afgesloten, bijvoorbeeld met een ontspannen barbecue. Samen plezier hebben is de sleutel.

  4. Quality time

   Een teambuilding is ook een uitgelezen kans om elkaar beter te leren kennen, zowel als individu als in groepsverband. Iedereen waardeert voldoende tijd om met elkaar te praten zonder dat het over werk hoeft te gaan. Plan daarom voldoende pauzes, eventueel een ontbijt bij het begin en als afsluiter een gezellig eetmoment. Het draait allemaal om quality time met elkaar.

  5. Exclusief voor collega’s

   Als jij degene bent die verantwoordelijk is voor het organiseren van de teambuildingdag, onthoud dan dat het alleen voor je collega's is. Maak er geen familiedag van voor partners en kinderen. Anders ben je genoodzaakt om activiteiten te kiezen die leuk zijn voor kinderen, terwijl de collega's zonder kinderen in de kou blijven staan.


  Dus, hoe organiseer je dan een succesvolle teambuilding? Wissel van ideeën met je collega's. Betrek hen bij het planningsproces en vraag naar hun suggesties en voorkeuren. Zoek naar een teambuildingactiviteit die voor iedereen toegankelijk en interessant is. Houd het origineel en uitdagend, zodat het een onvergetelijke ervaring wordt waar nog jarenlang over nagepraat zal worden.

  Bij Farmfun hebben we bijvoorbeeld de Farm Games en de Farm Expert Games, waarbij teams het tegen elkaar opnemen in diverse boerderijgerelateerde uitdagingen. Deze activiteiten zijn zowel leuk als leerzaam, en zorgen voor een gezonde dosis competitie en samenwerking.

  Dus, go for it! Organiseer die teambuilding en geniet samen met je collega's van een dag vol plezier, verbinding en positieve energie. Het is een investering in het welzijn van je team en de groei van je organisatie. En wie weet, misschien worden die teambuildingdagen wel het hoogtepunt van het jaar, waar iedereen reikhalzend naar uitkijkt.

  Onthoud dat een succesvolle teambuilding draait om het creëren van een positieve en inclusieve sfeer, waarin iedereen de kans krijgt om zichzelf te zijn en plezier te hebben. Dus laat de teambuilding een moment zijn waarop jullie samen kunnen ontspannen, nieuwe ervaringen kunnen opdoen en sterke banden kunnen opbouwen.

   

  placeholder image

  Heb je inspiratie nodig? Vraag onze gratis inspiratiegids aan! 

  Inspiration Guide mockup

  Er is altijd een FarmFun in je buurt

  FarmFun is verspreid over heel Vlaanderen en diepgeworteld in elke Vlaamse provincie, maar intussen ook actief in Nederland. Wie de plak zwaait op elk van de boerderijen? Onze melkkoeien! Terwijl zij naar het hilarisch gestuntel van jou en je koe-llega's of vrienden kijken, bezorgen onze Chief Executive Farmers en onze spelbegeleiders jullie een farmtastische dag.

  onze locaties

  Meer farmtastisch nieuws

  • Team Building: Ontdek de Kracht van Samenwerking!

   22-06-2023
  • Hoe overtuig je je baas bij het kiezen van een teambuildingactiviteit?

   24-05-2023
  • Maak werk van je merk met FarmFun

   11-05-2023