• Terug naar nieuws

  Tijd besparen als ondernemer: vier FUNdamentele tips

  AKOPOIE_200312-BOLT-BART-EN-MARIJKE-ILLIASTEIRLINCK-13-940x571

  Een melkveebedrijf met 350 runderen draaiende houden, een FarmFun-vestiging aansturen en het managen van een jong gezin. Het is nog een flink understatement als we zeggen dat Bart Vanderstraeten en Marijke d’Hertefelt van onze vestiging in Merchtem het ondernemerschap als geen ander in de vingers hebben. Hoe spelen onze Chief Executive Farmers dat klaar? Telt hun dag dan meer dan 24 uur? “Nee hoor, een gezonde dosis boerenverstand volstaat”, lacht Marijke. Waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Daarom delen Marijke en Bart vier tips om tijd te besparen als ondernemer.

  1. Richt je op productief zijn, niet op bezig zijn

  Bart en Marijke: “We hebben de handen vol met ons melkvee, steken met veel plezier tijd in de FarmFun-teambuildings en we telen 85% van wat onze koeien eten, zelf. Maar: je kan niet in alles een expert zijn. Een goede kwalitatieve oogst binnenhalen? Onze loonwerker weet het best hoe dat moet. Wat zijn onze sterktes? En die van een ander? Dat is altijd ons vertrekpunt om productief bezig te zijn.”

  Tip: schakel de juiste persoon, op de juiste plaats en het juiste moment in. Heb je er al aan gedacht om tijdens drukke momenten een tijdelijke cow-worker 😉/ freelancer in te schakelen? Ze zijn een expert in hun vak, ze blazen een frisse wind door je bedrijf en je betaalt hen enkel voor de geleverde prestaties. Farmidabel, toch?

  2. Investeer in een goede onboarding van je werknemer

  Bart en Marijke: “Als we nieuwe spelbegeleiders verwelkomen, maken we een volledige dag vrij in onze agenda. We leiden ze met z’n allen – letterlijk en figuurlijk – in ’t veld op door ze zelf alle spelen te laten ervaren. Het resultaat? Een sterk kuddegevoel vanaf dag één, begeleiders die meteen inzetbaar zijn en veel neuzen in dezelfde richting. En of onze klanten van al die koe-hesie blij worden. Een win-winsituatie!”

  Tip: wie van in het begin een vruchtbare bodem krijgt om stevige gewassen te laten groeien, blijft meestal met plezier. Een interne opleiding, een goede koe-mmunicatie rond de bedrijfscultuur, het definiëren van verwachtingen… Een goede onboarding zorgt voor onbetaalbare neveneffecten: meer engagement, hogere productiviteit en wederzijds vertrouwen.

  3. Zet in op automatisatie

  Bart en Marijke: “Routineklussen zoals koeien melken en voeren? Die laten we met plezier over aan onze robots! Ook de kalfjes van drie weken oud, kunnen op eigen houtje naar een machine gaan om te drinken. Daardoor houden we cruciale tijd over voor andere taken, die wel manueel- of denkwerk vereisen.”

  Tip: Als je niets doet, kan je ook niets fout doen. Maar lopen steeds dezelfde zaken mis? Bedenk een systeem of schrijf een SOP (standard operating procedure) uit. Of steek jij je kostbare tijd vaak in vervelende, administratieve taken? Met een CRM-tool (bv. Teamleader) bespaar je enorm veel tijd uit tijdens het opmaken van offertes of opslaan van klantengegevens. Met een online boekhoudpakket boek je dan weer 100% automatisch je facturen in. Het resultaat? Een melkzee van tijd voor andere zaken!

  4. Zoek mensen waarop je kan terugvallen

  Bart en Marijke: “Kennis is belangrijk. Maar kennissen, vrienden en familie zo mogelijk nog belangrijker. Zij die af en toe met plezier een handje toesteken – zaaien, oogsten, op de kinderen passen – tijdens de drukke seizoenen, zijn voor ons goud waard. En dan hét belangrijkste: een partner die echt langs je staat. We zijn elkaars beste sparringpartner. Zonder elkaar, was ons dit nooit gelukt.”

  Tip: de belangrijkste beslissingen van een KMO-ondernemer? Die worden aan de keukentafel gemaakt. Denk dus goed na voor wie je een plaatsje voorziet. 😉 Een kudde die je van tijd tot tijd positief maar kritisch van je melk brengt, kan erg waardevol zijn.  Wie je kent, is zeker zo relevant als je weet en kunt!

  Knipsel 5

  Meer farmtastisch nieuws

  • We gaan weer de boer op met vrienden en collega’s

   09-09-2021
  • Teambuilding op de boerderij kan voortaan in heel Vlaanderen

   16-03-2021
  • Corona stilaan beuhhh?

   11-03-2021