• Terug naar nieuws

    Eenvoudige teambuildingspelletjes om elkaar beter te leren kennen

    Communicatie teambuilding

    Je kan je teambuildingactiviteit uitbesteden en met je afdeling naar een teambuildinglocatie trekken voor een beestig leuke activiteit op de boerderij bijvoorbeeld. Maar teambuilding is een recurent proces. Om praktische of budgettaire reden kan je tussen de échte team activiteiten doorheen het jaar ook zelf kleinere initiatieven nemen. 

    Of je nu op zoek bent naar binnen- of buitenactiviteiten, snelle ijsbrekerspelletjes of activiteiten om een hechtere band met je teamleden op afstand op te bouwen, we hebben een lijst samengesteld met meer tal van teambuildingspelletjes waar je gegarandeerd plezier aan zult beleven.

    Bovendien is het cruciaal om teambuilding inclusief te maken, zodat iedereen, ongeacht persoonlijkheid of vaardigheden, zich betrokken en gewaardeerd voelt. In dit artikel zullen we verkennen hoe je een inclusieve teambuildingervaring kunt creëren, rekening houdend met verschillende capaciteiten en behoeften in je team.

    Maak je op voor een boeiende reis naar effectievere teams, waar plezier, samenwerking en groei hand in hand gaan. We zullen ook ijsbrekerspellen bespreken, perfect om teamleden te verwelkomen en de sfeer te verlichten, of je ze nu al goed kent of net leert kennen.

    Heb je de beste al uitgeprobeerd of vind je dit maar niks? Ga dan voor het échte plezierige en verbindende werk naar FarmFun! :)

    Ijsbrekers

    hands

    De Menselijke Knoop

    Grootte van het team: 8+ personen

    Tijd: 15-20 minuten

    Hoe spelen:

    Laat alle teamleden in een cirkel staan en vraag iedereen om een hand uit te steken en de hand van een ander persoon vast te pakken, maar niet de hand van de persoon naast hen.
    Zodra iedereen verbonden is door handen vast te houden, is het doel van het spel om de "knoop" te ontwarren zonder de handen los te laten. Deelnemers moeten zich omhoog, omlaag, over elkaar heen bewegen en onder elkaars armen door kruipen om de knoop op te lossen.
    Het spel eindigt wanneer de knoop is ontward en de deelnemers weer in een cirkel staan zonder los te laten.
    Waarom deze oefening goed is: Dit spel bevordert samenwerking, communicatie en probleemoplossend denken. Het dwingt teamleden om creatieve oplossingen te bedenken en fysiek samen te werken. Bovendien zorgt het voor lachen en ijsbrekende interacties tussen teamleden terwijl ze proberen de knoop op te lossen.

    Opmerking: Zorg ervoor dat de deelnemers zich comfortabel voelen met fysiek contact en dat niemand ongemakkelijk is met de handen vasthouden voordat je dit spel speelt.

    Naambingo

    Grootte van het team: 6+ personen

    Tijd: 10-15 minuten

    Hoe spelen:

    1. Maak een bingokaart met vierkantjes (bijvoorbeeld 5x5) en vul elk vierkantje met een kenmerk of eigenschap, zoals "heeft meer dan drie huisdieren", "spreekt meer dan twee talen", "heeft ooit in het buitenland gewoond", etc. Zorg ervoor dat de kenmerken variëren in complexiteit en persoonlijkheid.
    2. Deelnemers krijgen een blanco bingokaart en moeten proberen om namen van teamleden in de vakjes te schrijven die overeenkomen met de kenmerken op hun kaart. Ze moeten rondlopen en met verschillende mensen praten om erachter te komen wie aan welke kenmerken voldoet.
    3. Zodra iemand een volledige rij, kolom of diagonaal heeft ingevuld, roept die persoon "Bingo!" en vertelt enkele feiten over de mensen op hun kaart.
      Waarom deze oefening goed is: Dit spel helpt teamleden om elkaar beter te leren kennen door middel van leuke gesprekken en ijsbrekende vragen. Het zorgt voor interactie tussen teamleden en bevordert de teamgeest.

    Dit spel kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van het team en kan een geweldige manier zijn om mensen te laten praten en informatie over elkaar te delen op een speelse manier.
     

     

    Twee waarheden en een wens

    Grootte van het team: 4+ personen

    Tijd: 10-15 minuten

    Hoe spelen:

    1. Elk teamlid deelt twee waarheden en één wens met de rest van de groep. De waarheden moeten feitelijke informatie over henzelf zijn, terwijl de wens iets is dat ze graag zouden willen doen, bereiken of ervaren.
    2. De groep gaat om de beurt en elk teamlid deelt eerst zijn twee waarheden en vervolgens zijn wens. De anderen in de groep kunnen vragen stellen om meer te weten te komen over de waarheden en de wens.
    3. Nadat iedereen zijn informatie heeft gedeeld, kan de groep bespreken welke wensen gemeenschappelijke interesses of doelen onthullen, en hoe ze elkaar kunnen ondersteunen om die wensen te vervullen.

    Waarom deze oefening goed is: Dit spel combineert het delen van persoonlijke informatie met het identificeren van gemeenschappelijke interesses en doelen. Het helpt teamleden elkaar beter te begrijpen en te ontdekken wat ze met elkaar gemeen hebben. Het kan ook inspirerende gesprekken genereren over hoe teamleden elkaar kunnen ondersteunen in het bereiken van hun wensen. Het versterkt de onderlinge band binnen het team.

    Het Positiviteitswiel

    Grootte van het team: 6+ personen

    Tijd: 15-20 minuten

    Hoe spelen:

    1. Vraag elk teamlid om een positieve gebeurtenis, prestatie, of iets waar ze trots op zijn op te schrijven op een klein stukje papier. Dit kan iets zijn dat recent is gebeurd, of een herinnering van een positieve ervaring in het verleden.
    2. Leg alle stukjes papier met de positieve notities in het midden van een tafel of in een kom.
    3. Laat elke deelnemer om de beurt een briefje uit de kom trekken en de positieve gebeurtenis voorlezen. Na het voorlezen, vraag hen om te delen waarom deze gebeurtenis belangrijk voor hen is.
    4. Na elke ronde kan de groep kort reageren op wat er is gedeeld of complimenten geven aan de persoon wiens notitie is voorgelezen.

    Waarom deze oefening goed is: Dit spel helpt teamleden om positieve ervaringen te delen en de focus te leggen op wat er goed gaat. Het kan de teamgeest versterken en bijdragen aan een positieve sfeer. Bovendien leren teamleden meer over elkaars successen en waar ze trots op zijn, wat kan leiden tot een dieper begrip en respect voor elkaar.

    Deze ijsbreker is vooral effectief om de teammotivatie te vergroten en de teamleden te herinneren aan hun prestaties en successen.

    Speeddating

    Speed ​​Dating

    Grootte van het team: 8+ personen

    Tijd: 20-30 minuten

    Hoe spelen:

    1. Laat het team zich opdelen in twee rijen, met de deelnemers tegenover elkaar.
    2. Stel een timer in op 2-3 minuten per "date."
    3. Elke deelnemer aan de ene kant van de rij begint en stelt zichzelf voor aan de persoon aan de andere kant. Tijdens de korte gespreksronde delen ze iets over zichzelf, zoals hun naam, functie, favoriete hobby, of een interessante feit over zichzelf.
    4. Wanneer de timer afgaat, schuiven de deelnemers in de ene rij een plaats op, zodat ze een nieuwe persoon ontmoeten. De gesprekken gaan door totdat iedereen elkaar heeft ontmoet.
    5. Na afloop kun je de groep bij elkaar roepen om enkele interessante dingen te delen die ze tijdens de gesprekken hebben ontdekt.

    Waarom deze oefening goed is: Dit spel helpt teamleden snel met elkaar in contact te komen, omdat ze zichzelf meerdere keren kort moeten voorstellen. Het is een geweldige manier om de namen en basisinformatie van teamleden te leren kennen, en het bevordert een losse en interactieve sfeer. Bovendien helpt het bij het opbouwen van vertrouwen en verbindingen binnen het team. Het is ook handig om te voorkomen dat sommige teamleden zich buitengesloten voelen in een grote groep.

    Photo Sharing

    Grootte van het team: 4+ personen

    Tijd: 15-20 minuten

    Hoe spelen:

    1. Vraag elk teamlid om van tevoren een foto mee te nemen, bijvoorbeeld op hun telefoon, die iets belangrijks of speciaals voor hen vertegenwoordigt. Dit kan een vakantiefoto, een foto van een hobby, een familielid, een huisdier, of iets anders zijn.
    2. Laat elk teamlid om de beurt zijn of haar foto aan de groep presenteren en uitleggen waarom deze foto voor hen betekenisvol is. De uitleg kan persoonlijke verhalen, ervaringen, of sentimentele herinneringen bevatten.
    3. Na elke presentatie kan de groep vragen stellen of opmerkingen maken over wat ze hebben gehoord.

    Waarom deze oefening goed is: Dit spel moedigt teamleden aan om zich op een persoonlijke en betekenisvolle manier te presenteren. Het kan een dieper begrip van elkaars waarden, interesses en persoonlijke geschiedenis bevorderen. Het helpt teamleden om elkaar beter te leren kennen op een meer emotioneel niveau en kan leiden tot waardevolle gesprekken en een sterkere teamconnectie.
     
     

     

    Twee waarheden, één leugen

    Grootte van het team: 3+ personen

    Tijd: 2 tot 3 minuten per persoon

    Hoe spelen: Vraag iedereen in de groep om twee feiten over zichzelf te verzinnen en één leugen. Hoe vreemder de feiten (b.v.: ik ben gaan parachutespringen in Costa Rica) en hoe geloofwaardiger de leugens (b.v.: ik heb twee honden), hoe leuker het spel zal zijn! U kunt deze stellingen samenvatten in een presentatie met één dia per persoon, of u kunt het spel spontaan spelen. Vraag elk teamlid zijn drie uitspraken te presenteren en laat de groep stemmen over welke volgens hen de leugen is.

    Waarom deze oefening goed is: Dit spel is perfect voor groepen die elkaar nog niet goed kennen. De details die u deelt kunnen later als gespreksstarter gebruikt worden ("Wat heeft u nog meer in Costa Rica gedaan?") om een beter idee te krijgen van met wie u werkt.

    Oefening met één woord


    Grootte van het team: 3+ personen

    Tijd: 5 tot 10 minuten 

    Hoe spelen: Kies een zin die verband houdt met het onderwerp waarover u vergadert en vraag iedereen om een woord op te schrijven of te zeggen dat bij hen opkomt. U kunt deze woorden op een whiteboard of in een presentatie zetten, zodat u er later nog eens op kunt terugkomen.

    Waarom dit een goede oefening is: Dit is een mooie manier om de mening, gedachten of gevoelens van iedereen over uw vergadering te verzamelen. U krijgt de kans om de zaal te lezen voordat u in het onderwerp duikt, en misschien ontdekt u enkele zorgen of vragen waar u zich nu op kunt richten, wat de vergadering voor iedereen gunstiger zal maken.

    Back-to-back tekening


    Teamgrootte: 4+ personen

    Tijd: 5 tot 10 minuten

    Hoe spelen: Verdeel uw team in groepjes van twee en laat ze rug tegen rug zitten. Geef één persoon een pen en een stuk papier en laat de andere persoon een afbeelding zien van iets dat vrij eenvoudig te tekenen is (b.v. een auto, een bloem, een huis). Deze persoon moet nu het plaatje aan zijn teamgenoot beschrijven zonder eigenlijk te zeggen wat het voorwerp is, zodat die het kan tekenen. Hij mag vormen, maten en texturen beschrijven, maar niet zeggen: "Teken een lelie." Als de tekeningen klaar zijn, vergelijkt u ze met andere tekeningen en kijkt u of ze ook maar een beetje op het origineel lijken.

    Waarom dit een goede oefening is: Deze activiteit is een leuke manier om uw communicatievaardigheden bij te schaven, vooral uw luistervaardigheid. Het geeft uw team ook de kans om creatief en vernieuwend te worden door out-of-the-box te denken om de afbeelding aan hun teamgenoot te beschrijven.

    Hints


    Teamgrootte: 8 tot 10 personen

    Tijd: 10 tot 25 minuten

    Hoe spelen: Verdeel uw team in groepjes van vier of vijf personen. Degene die als eerste gaat, krijgt een willekeurig voorwerp (b.v. printer, nietmachine, toetsenbord) onder vier ogen of laat het zien. Hij/zij moet dan aantonen hoe hij/zij het voorwerp gebruikt, zonder het echt aan zijn team te laten zien. Het team krijgt 30 seconden op de klok om het juiste woord te roepen (u kunt de tijd aanpassen aan de moeilijkheidsgraad van de voorwerpen).

    Daarna is het andere team aan de beurt. U speelt door totdat elk teamlid de kans heeft gehad om een voorwerp aan zijn team te demonstreren. 

    Waarom dit een goede oefening is: Dit leuke spel is een leuke manier om een mentaal belastende dag te breken en uw team een creatieve oefening te laten doen die niets met het werk te maken heeft. 

    Snelle ruil


    Teamgrootte: 10 tot 20 personen

    Tijd: 10 tot 15 minuten

    Hoe spelen: Verdeel uw team in twee groepen en stel ze tegenover elkaar op. Team A krijgt een snelle observatieperiode (15 tot 30 seconden) waarin ze zoveel mogelijk dingen moeten onthouden over de mensen die voor hen staan. Daarna draait team A zich om, terwijl team B zoveel mogelijk dingen aan hun uiterlijk veranderen. 

    Alles, van het veranderen van de volgorde van de opstelling tot het ruilen van schoenen met iemand of het veranderen van uw kapsel, is toegestaan. Na ongeveer 45 seconden draait team A zich weer om en krijgt 5-10 minuten om alles uit te zoeken wat er veranderd is. U kunt de tijd aanpassen aan de grootte van uw groep.

    Waarom dit een goede oefening is: Dit spel is een prima manier om een lange dag te breken en ieders gedachten even van het werk af te leiden. Uw team kan tijdens het ruilen ook tijdgevoelige non-verbale communicatie oefenen.

    Gedragscode


    Teamgrootte: 5+ personen

    Tijd: 20 tot 30 minuten

    Hoe spelen: Schrijf de twee categorieën "zinvol" en "plezierig" op een whiteboard en vraag de groep wat volgens hen nodig is om die twee dingen voor uw project of workshop te bereiken. Dat kan van alles zijn, van "regelmatige pauzes" tot "transparantie en eerlijkheid". Uw team kan trefwoorden op het whiteboard schrijven die u later diepgaander kunt bespreken.

    De ideeën waarover iedereen het eens is, zullen zowel zinvol als prettig zijn en zullen worden opgenomen als de gedragscode voor uw aankomend project of workshop. Deze lijst zal fungeren als een geheugensteuntje voor het team om deze waarden hoog te houden.

    Waarom dit een goede oefening is: Dit spel is een prima manier om af te stemmen op een nieuw project of een nieuwe workshop. Of het nu de eerste dag van een workshop is, het begin van een nieuw project, of gewoon een maandagochtend, deze oefening is geweldig om iedereen in uw team op één lijn te krijgen. Door al in een vroeg stadium groepsnormen en -waarden vast te stellen en iedereen verantwoordelijk te houden met een schriftelijke gedragscode, creëert u een gevoel van samenhorigheid. En als u deze oefening virtueel wilt doen, gebruik dan ons sjabloon voor teambrainstorming om ieders gedachten te verzamelen.

    Probleemoplossers

    Uw eerste idee


    Teamgrootte: 5 tot 12 personen

    Tijd: 10 tot 20 minuten

    Hoe spelen: U kunt dit spel spelen met een echt probleem waar uw team voor staat of met een fictief probleem. Dit werkt ook wanneer u aan het brainstormen bent over nieuwe ideeën om te pitchen! Vraag iedereen in uw team om het eerste idee op te schrijven dat in hem of haar opkomt als u het probleem voorgeschoteld krijgt. Stel de lijst samen en bekijk hem als team.

    Een leuke draai aan dit spel is om iedereen te vragen hun slechtste idee op te schrijven. Na het met het team doorgenomen te hebben, zult u misschien inzien dat het toch niet zo slecht was. 

    Waarom dit een goede oefening is: We denken vaak te veel in ons hoofd over problemen en oplossingen. Door de eerste oplossing die in ons opkomt op te schrijven, kunnen we nieuwe perspectieven en oplossingen ontdekken.

    Bierviltje

    Achterkant van het bierviltje


    Teamgrootte: 6 tot 24 personen

    Tijd: 15 tot 20 minuten

    Hoe spelen: Verdeel uw team in groepjes van twee tot vier personen en leg hun een aantal problemen met een open einde voor. Dit kunnen problemen zijn in verband met het werk, denkbeeldige problemen, of zelfs milieuproblemen. Elk team krijgt een bierkaartje en een pen, waarop ze hun oplossing moeten schetsen of schrijven, nadat ze het probleem als groep besproken hebben. Die worden dan aan de rest van de ploeg gepresenteerd.

    Waarom dit een goede oefening is: Sommige van de beste ideeën zijn naar verluidt op servetjes of bierkaartjes opgetekend (hé, als de creativiteit toeslaat schrijf je op alles). Dit spel bootst dit scenario na, terwijl het uw team uitdaagt samen te werken aan de oplossing van een creatief probleem.

    Wat zou "X" doen? 


    Teamgrootte: 5 tot 10 personen

    Tijd: 45 tot 60 minuten

    Hoe spelen: Leg uw team een probleem voor en vraag iedereen om een beroemd persoon of leider te bedenken die hij bewondert. Dit kan een beroemdheid, een bekende of een familielid zijn. Daag uw teamgenoten uit om het probleem te benaderen alsof zij die persoon zijn en hun oplossing voor te stellen (extra punten voor in karakter spelen).

    Waarom dit een goede oefening is: Vastzitten in uw eigen hoofd kan u er vaak van weerhouden een probleem efficiënt en effectief op te lossen. Door in de schoenen van iemand anders te gaan staan, ontdekt u misschien nieuwe oplossingen. Bovendien is het leuk om even te doen alsof u iemand anders bent!

    Indoor teambuildingspelletjes

    Perfect vierkant


    Teamgrootte: 4 tot 12 personen

    Tijd: 15 tot 30 minuten

    Hoe spelen: Verdeel uw team in groepjes van vier tot zes en vraag hen om met hun groep in een hechte kring te gaan staan. Vraag iedereen zich te blinddoeken of de ogen te sluiten en geef één persoon een touw. Zonder te kijken naar wat ze doen, moeten de teams nu het touw rondgeven zodat iedereen er een stuk van vasthoudt en dan een perfect vierkant vormen. Als het team er zeker van is dat hun vierkant perfect is, kunnen ze het touw op de grond leggen, hun blinddoek afdoen (of hun ogen openen) en kijken hoe goed ze het gedaan hebben. 

    Waarom dit een goede oefening is: Dit spel gaat over meer dan perfecte geometrische vormen, het is een geweldige luister- en communicatieoefening. Omdat niemand kan zien wat ze doen, moeten uw teamleden duidelijk communiceren terwijl ze uitzoeken hoe ze van een touw een vierkant kunnen maken. Bovendien is het vaak erg grappig om te zien hoe onvolmaakt de vierkanten zijn.

    Herinneringswand


    Teamgrootte: 5+ personen

    Tijd: 15 tot 30 minuten

    Hoe spelen: Voor dit spel hebt u een whiteboard en plakbriefjes nodig. Schrijf verschillende werkgerelateerde thema's op het whiteboard, zoals "eerste dag op het werk," "teamfeest" en "werkreis." Geef elke teamgenoot een paar plakbriefjes en vraag hem of haar favoriete herinneringen of prestaties op te schrijven die met een of meer van deze thema's te maken hebben. Nodig iedereen uit deze met het team te delen en hang de briefjes gaandeweg op het whiteboard.

    Waarom dit een goede oefening is: Dit is een leuke manier om een week, lange dag of workshop af te sluiten, want u deelt positieve ervaringen met elkaar die uw teamgenoten met een glimlach achterlaten. Als u een werkreis of meerdaagse workshop afsluit, kunt u hier ook een kortere versie van doen door iedereen te vragen zijn/haar favoriete herinnering of grootste verwezenlijking van de laatste dagen te delen.

    Papieren vliegtuig  


    Teamgrootte: 6 tot 12 personen

    Tijd: 20 tot 30 minuten

    Hoe spelen: Verdeel uw team in groepjes van twee tot vier en deel kaartjes uit. Geef elk team 10 tot 15 minuten om het beste ontwerp voor een papieren vliegtuigje te bedenken (ze mogen onderzoek doen op hun telefoon of computer) en een naam voor hun luchtvaartmaatschappij.

    Als de papieren vliegtuigjes klaar zijn, houdt u een wedstrijd in een lange gang of buiten om te zien welk vliegtuig het verst vliegt. 

    Waarom dit een goede oefening is: Bij deze oefening moeten de teamleden samenwerken aan een project met een strakke tijdlijn. Het is een goede activiteit om communicatievaardigheden, delegeren en tijdbeheer te oefenen.

    Zie je het nog zitten om erin te vliegen? Je kan je teambuilding ook nog altijd over laten aan een professional zoals FarmFun. :)

    (Teksten deels geïnspireerd door Asana).

    Meer farmtastisch nieuws

    • Deze tips helpen griep voorkomen

      26-10-2023
    • Teambuilding op een vaste locatie: het geheim voor een zorgeloze en succesvolle dag!

      25-10-2023
    • FarmFun for business

      12-10-2023